PNE (Percutane Needle Electrolyse)

De nieuwste innovatie in de fysiotherapie: Percutaneous Needle Electrolysis (PNE)

Wat is PNE?

Percutaneous Needle Electrolysis (PNE) is een innovatieve behandelmethode voor chronische peesklachten (tendinopathieen), slijmbeursontstekingen (bursitiden), kapsel- en bandklachten (ligamentair), entrapment neuropathieen en acute spier (myogene) klachten. PNE geldt als een korte, effectief bewezen invasieve behandeling die bestaat uit de toepassing van een galvanische stroom onder echogeleiding via een Dry Needle-naald. Deze effectief bewezen therapie wordt al vele jaren toegepast in Spanje, zowel bij topsporters als bij recreatieve sporters.

In onze praktijk zijn Hans Kam en Roger Maessen speciaal opgeleid voor de toepassing van PNE en zijn we in bezit van de geschikte apparatuur.

Na 3 tot vier behandelingen aantoonbaar resultaat!

De behandeling start met het maken van een echo om zo een perfect inzicht te krijgen in het aangetaste gebied waar uw klacht uit voortkomt. Vervolgens brengt uw fysiotherapeut onder echogeleiding een flinterdunne naald in de aangedane structuur, waardoor precies de juiste locatie aangeprikt wordt.

Het naaldje wordt aangesloten op een apparaat waarmee 3 x 3 seconden een stroompje wordt toegediend. Hierdoor ontstaat er een elektrolytisch effect in het lichaam, wat leidt tot spier-, weefsel- en zenuwherstel.

Het meerendeel van de patienten is klachtenvrij na maximaal drie tot vier behandelingen met PNE. Naast de behandeling met PNE zal uw therapeut in overleg met u een oefenprogramma opstellen, zodat u optimaal herstelt.

Tijdens de toediening van het stroompje kunt u een wat brandende, diepe pijn ervaren. Bij de tweede en derde aanzet is dit in de meeste gevallen al minder.

De effectieve oplossing voor uw pees of spierklachten

Waarmee kan PNE u helpen?

 • Achillespeesklachten
 • Kniepeesklachten
 • Hielspoor
 • Fascia plantaris (peesblad onder de voet)
 • Zweepslag in kuit of bovenbeen
 • Schouderklachten t.g.v. pees en of slijmbeursproblemen
 • Tenniselleboog
 • Golferselleboog

Wat zijn de voordelen van PNE?

 • Hoge aantoonbare effectiviteit bij acute en chronische klachten
 • Lokale behandeling direct op het aangetaste weefsel, waardoor gezond weefsel niet wordt belast
 • Behandeling onder echografische controle
 • Goed combineerbaar met oefentherapie
 • Efficiënt en snel (3×3 seconden)
 • Kans op terugval of recidief is minimaal

Risico’s en bijwerkingen

De risico’s van een behandeling met PNE zijn nihil, mits een correcte en deskundige toepassing. Na de behandeling kan er een korte toename van klachten zijn en in enkele gevallen een vermoeid gevoel. Uw fysiotherapeut zal u verder over de procedure inlichten.

Hans Kam
Praktijkhouder, Manueel Therapeut Msc.
Hans Kam

In 1991 heb ik de opleiding Fysiotherapie in Heerlen afgerond en in 1997 de opleiding Manuele Therapie aan het SOMT in Amersfoort. Medio 2004 volgde de Master opleiding Manuele therapie in Breda met als specialisatie draaiduizeligheidsklachten.

De laatste jaren is mijn interesse gebied verbreed en verdiept door echografie, shockwave therapie en PNE (percutane needle electrolyse) bij pees- en spieraandoeningen. Sportrevalidatie van diverse sporters, waaronder hardlopers van verschillende niveaus, maakt ook onderdeel uit van mijn dagelijkse praktijkwerkzaamheden.

Mijn collega Roger Maessen en ik werken als praktijk eigenaren samen met een steeds groter wordende groep collega’s op een 3-tal locaties, waarbij voortdurende innovatie en streven naar een optimale zorgverlening in de praktijk, centraal staan.

In mijn vrije tijd ben ik fervent hardloper, train 4x per week en geef 1x in de week hardloop training bij de Parelloop in Brunssum.

Big-nummer: 99034069104

Praktijken waar Hans te vinden is
Roger Maessen
Praktijkhouder, Manueel Therapeut Msc.
Roger Maessen

Mijn opleiding fysiotherapie heb ik in 1981 afgerond aan de Academie voor Fysiotherapie in Heerlen. Na mijn basisopleiding ben ik me gaan specialiseren in de Manuele Therapie. In eerste instantie Methode van de Bijl in Utrecht en later de Masteropleiding gevolgd aan het SOMT te Amersfoort. De laatste 10 jaar heb ik me verder ontwikkeld als echografist en peesspecialist, hiervoor heb ik verscheidene echografie opleidingen voor de weke delen bij Sonoskills gevolgd. Ik ben van mening dat echografie een enorme verbreding en verdieping van ons vak geeft. Als peesspecialist maak ik verder gebruik van Shockwave therapie en PNE (percutane needle electrolyse). Als mede-praktijk eigenaar vind ik het een uitdaging om een jong team van fysiotherapeuten te begeleiden en aan te sturen, geen dag is hetzelfde.

Ik ben getrouwd en we hebben 2 kinderen. In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik heb een hobby aan koken en een grote passie is de vliegvissport waarvoor ik dikwijls in de Ardennen vertoef.

Big-nummer: 79034411804

Praktijken waar Roger te vinden is