Oedeemtherapie

De therapie tegen vochtophoping in je lichaam

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het lichaam. De oorzaak is een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem met elk een andere soort oorzaak. Deze abnormale ophoping van vocht in het lichaam komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Het kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

De behandelingen zijn gericht op het voorkomen van verergering (preventie) en op vermindering van de gevolgen van (lymf)oedeem. Het omvat onder andere oefentherapie, manuele lymfedrainage, zwachtelen, adviseren in het laten aanmeten van therapeutisch elastische kousen, aanleren van zelfmanagement.

Oefentherapie:

Een oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam.

Manuele lymfedrainage:

Oedeemfysiotherapeuten maken ook gebruik van manuele lymfedrainage, met deze techniek wordt de afvoer van vocht gestimuleerd en wordt de functie van niet-aangedane lymfeknopen bevorderd.

Compressietherapie:

Het zwachtelen en het opmeten van therapeutisch elastische kousen kunnen tijdens het behandeltraject ook voor een essentieel onderdeel zorgen. Het opmeten van elastische kousen is ook mogelijk bij ons in de praktijk.

Zelfmanagement:

Daarnaast wordt er tijdens het aanleren van zelfmanagement aandacht gegeven aan huidverzorging, littekenbehandeling en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

Voor meer informatie over Oedeemfysiotherapie zie www.nvfl.nl

Kiki Gisbertz
Oedeemtherapeut
Kiki Gisbertz

Ik ben Kiki Gisbertz. Na het behalen van mijn diploma aan de hogeschool Zuyd te Heerlen in 2020 ben ik sinds december 2020 werkzaam als fysiotherapeute binnen deze praktijk. Om mij te kunnen specialiseren in een bepaalde doelgroep ben ik de opleiding Oedeemtherapie aan de dr. Vodderschool in Groningen gaan volgen. Door deze specialisatie kan ik patiënten behandelen die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Nadat ik hierin mijn diploma heb gehaald, heb ik als aanvulling op deze specialisatie een cursus gevolgd in het aanmeten van therapeutisch elastische kousen (TEK). Zowel het werken met oedeempatiënten en reguliere patiënten zorgt dan ook voor een leuke afwisseling.

In mijn vrije tijd breng ik graag tijd door met mijn familie en vrienden. Samen dingen ondernemen met vriendinnen doe ik dan ook regelmatig, daarnaast ben ik in het dagelijks leven ook graag sportief bezig.

Big nummer: 49928617904

Behandelingen door Kiki Fysiotherapie Oedeemtherapie
Praktijken waar Kiki te vinden is