COPD oefengroep

COPD staat voor Chronic (chronische) Obstructive (belemmerende) Pulmonairy (long) Disease (aandoening/ziekte). Bij COPD is er vaak sprake ontstekingen aan de luchtwegen en een verminderde elasticiteit en afbraak van het longweefsel. Hierdoor wordt de opname van zuurstof in het lichaam belemmerd. Vaak wordt COPD veroorzaakt door langdurig roken, maar het kan ook erfelijk zijn of werkgerelateerd (denk aan mijnwerkers).


De meest voorkomende klachten zijn:

  • kortademigheid
  • hoesten
  • verhoogde slijmproductie in de longen

Zoals de naam zegt is een het chronische (blijvende) aandoening en kan het helaas niet worden genezen. Bij de fysiotherapie richten wij ons dan ook vooral op de zaken die we wel kunnen beïnvloeden, zoals het trainen van kracht en conditie om zo dagelijkse activiteiten te verbeteren waar mogelijk, dan wel het huidige niveau zo lang mogelijk proberen in stand te houden. Ook kunnen we ademtechnieken aanleren om bijvoorbeeld beter te leren hoesten of tot een rustige ademhaling te komen na inspanning.

De kosten voor deelname aan de COPD-oefengroep worden doorgaans door uw zorgverzekeraar vergoed. Informeer naar de mogelijkheden van vergoeding bij uw eigen zorgverzekeraar.

In onze praktijk is er de mogelijkheid om zowel individueel begeleid te worden als in groepsverband. Onze groepen zijn op maandag van 16:00-17:00, en op vrijdag van 11:00-12:00.

Trainingstijden
Maandag
16:00 - 17:00
Vrijdag
11:00 - 12:00